Register

cees langeveld In 1996 richtte Cees Langeveld zijn bureau Langeveld Consultancy BV op. Een bureau dat zich richt op theaters, culturele centra en concert- en congresgebouwen.
  • Langeveld Consultancy kenmerkt zich door zijn liefde voor de podium- en congreswereld, door zijn actuele theoretische en praktische kennis van zaken en door zijn kleinschaligheid waardoor opdrachtgevers alle aandacht krijgen die zij verdienen.

  • De uitvoering van een opdracht staat bij Langeveld Consultancy BV altijd onder leiding van een senioradviseur.
    Het bureau heeft sinds de oprichting een groot aantal opdrachten naar tevredenheid van opdrachtgevers uitgevoerd.In de pers
Je kunt nog steeds goedkoop naar het theater

Auteur: door Annelies Vlaanderen

Directeur Cees Langeveld van het Chassé Theater in Breda.

'Het is logisch dat ook cultuur moet inleveren. Het had wel anders gemoeten.' foto Kees van Dongen

Het Chassé Theater in Breda staat helemaal niet ‘dik in het rood’, zoals deze krant eerder berichtte. Directeur Cees Langeveld zet het een en ander recht. ‘Plaats cijfers in een juist perspectief.’

Het Chassé Theater is een gezond theater en blijft dat ook, zegt directeur Cees Langeveld. Hij reageert hiermee op een bericht op 12 augustus in deze krant, met als kop: 'Chassé Theater dik in het rood'. Een overdreven voorstelling van zaken, volgens hem.

De berichtgeving was gebaseerd op het nieuws dat het Chassé Theater en Chassé Beheer, waar het gebouw onder valt, vorig jaar samen een verlies van 862.000 euro hebben geboekt. In het jaar daarvoor ging het nog om een winstje van 4.000 euro.

Langeveld hecht eraan om de suggestie uit de wereld te helpen als zou het Bredase theater ineens aan de rand van de afgrond bungelen. Zijn wens won nog aan urgentie toen de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) deze week meldde dat de voorverkoop van kaartjes in Nederlandse theaters 14 procent achterblijft bij die van een jaar geleden.

Langeveld, tevens bijzonder hoogleraar economie van de podiumkunsten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vertelt aan de hand van tien stellingen.

1. Het gaat slecht met het Chassé Theater.

"Dat is niet waar. Wij zijn een gezond theater en dat blijven we. We hebben zelfs een compliment gekregen van de accountant dat we zo snel hebben ingegrepen op de negatieve situatie die zich vorig jaar aftekende. Zo hebben we nu minder personeel en minder voorstellingen. Als we deze maatregelen niet hadden genomen, ja, dan zouden we er nu slechter voorstaan."

2. Het Chassé Theater staat dik in het rood.

"Een overdreven voorstelling van zaken. Cijfers moeten wel in een juist perspectief worden geplaatst. Ten eerste is 860.000 euro op een begroting van 17 miljoen euro en nog steeds een reserve van 2 miljoen voor één keer geen onoverkomelijkheid. Maar natuurlijk niet elk jaar. Ten tweede: het bedrag van 860.000 euro klinkt dramatisch, maar het bestaat uit drie delen: een tekort op theateractiviteiten, de kosten van een reorganisatie en de kosten van de uitbreiding die – althans voorlopig – niet doorgaat. De laatste twee posten zijn eenmalig; daar gaan we ten minste van uit. Blijft over het tekort op theateractiviteiten. We zijn druk doende om dat weg te werken. Hoe? Door de kosten te verlagen en meer inkomsten te genereren. Bijvoorbeeld met ons Chassé Cultuurfonds, sponsoring, actieve marketing en meer zakelijke verhuur."

3. Alle theaters hebben het moeilijk, niet alleen het Chassé Theater.

"Klopt helemaal. Het is zelfs een wereldwijd fenomeen. Overal staan de kunsten onder druk als gevolg van de crisis. Alleen hebben theaters in Nederland het extra zwaar. Er is vrijwel geen land ter wereld waar een zo hoog btw-tarief van 19 procent op kaartjes voor podiumkunsten geldt. Sterker nog: heel veel landen berekenen in dit opzicht helemaal geen btw."

4. De crisis is een schijnargument. Mensen hebben er eigenlijk niet meer zoveel geld voor over, of doen liever iets anders.

"Dat is niet zo. Er is wel degelijk sprake van een koopkrachtdaling en van een laag consumentenvertrouwen. Er zijn iets minder mensen die naar het theater gaan, maar ze gaan met name minder vaak. Zo hebben de Chassé- bezoekers voor het komende seizoen niet gemiddeld zeven, maar zes kaarten gekocht. Minder kaartverkoop kan trouwens ook deels verklaard worden doordat er een geringer aanbod is."

5. Er had nooit bezuinigd moeten worden op cultuur.

"Nee, dat vind ik niet. Het is logisch dat ook cultuur moet inleveren in economisch lastige tijden. Het had wel anders gemoeten. Met zo'n hoog btw- tarief stimuleer je niet bepaald cultureel ondernemerschap. En ik vind het ook raar dat de rijksoverheid grote instellingen als het Concertgebouworkest relatief spaart en dat de meer kwetsbare gezelschappen, zoals De Stilte, het veel moeilijker krijgen."

6. Er moet snel een nieuw kabinet komen. Dat breit alles weer recht.

"O ja? Daar is geen enkele garantie voor. Wie weet wat ons dan boven het hoofd hangt. Ik heb begrepen dat de PVV al bijna even groot is als de VVD. Nee, we moeten het hiermee doen, het staat in het regeerakkoord."

7. Schouwburgkaartjes zijn veel te duur geworden.

"Tja. De btw leidt tot hogere prijzen. Maar je kunt nog steeds goedkoop naar het theater. Ik durf zelfs, met een slag om de arm, de bewering aan dat het Chassé Theater, naast duurdere, de meeste goedkope kaarten heeft. Wij hanteren als enige in Zuid-Nederland een vijfrangensysteem. De vijfde rang kost vaak tussen de 10 en 15 euro.

Als je voorheen op de eerste rang hebt gezeten en dat nu te duur vindt, ga je voortaan op de tweede rang zitten. Als je aan de balie kaarten koopt, betaal je niets voor reserveren. En een aantal bezoekers heeft moeite met de servicetoeslag voor de consumptie, maar de meeste bezoekers zijn blij dat daarmee de wachttijden aan het buffet korter geworden zijn."

8. Minder voorstellingen, minder kwaliteit in het aanbod.

"In elk geval niet bij ons. Vorig seizoen hadden we 460 theatervoorstellingen, in het komende seizoen zijn dat er 400. Van alle genres is er nu iets minder. Maar wij kiezen niet voor een minder avontuurlijke programmering. We bieden een groot, artistiek hoogwaardig theater- en filmaanbod."

9. Het Chassé Theater blijft voorlopig in zwaar weer verkeren.

"In september wordt duidelijk of de getroffen maatregelen afdoende zijn geweest en wat de invloed is van de recente btw-verhoging. Als het moet, dan passen we ons beleid weer aan. Maar we hebben de boel goed in de hand, we zijn ook nu nog het bijna drukst bezochte theater van Nederland en we bieden nog steeds een inspirerende en sfeervolle omgeving voor onze bezoekers."

10. In de schoenen van een theaterdirecteur? Nu even niet.

"Waarom niet? Wij zijn echt niet in paniek. Daadkrachtig, dat wel. Bovendien: alle Chassémedewerkers gaan er tegenaan! En ik heb zoveel voorstellingen op mijn verlanglijstje staan: Het Orkest van de XVIIIe Eeuw, Theo Maassen, Toneelgroep Amsterdam, alles van de Internationale Selectie en niet te vergeten De Producers – mijn lievelingsmusical – en... heeft u nog even?" www.chasse.nl

 

Wanneer ben je een Bredanaar?

"Bij mij is het heel geleidelijk gegroeid. Elf jaar geleden ben ik hier gaan werken, en pas zes jaar geleden zijn we hier komen wonen.

Ik merkte dat ik langzamerhand een warm gevoel kreeg als ik onderweg naar huis op de snelweg Breda zag aangegeven.

lees meer...

Copyright © 2019. Langeveld Consultancy. Powered by creatrix.be